FIXED 417.61712510 Kenmore Washer drains but will not start

tmol

Premium Member
Joined
Jan 21, 2011
Messages
252
Location
florida
Model Number
417.61712510
Brand
Sears Kenmore
Age
1-5 years
washer drains but will not start. I replaced motor control board thinking that was the problem part # 808653801 but it still doing same thing. the lid locks and stays locked. but when I hit the start it goes into a quick drain and no fill no start. check the other posts but no info. any info would be great. thanks tmol
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
101,445
Location
McMullen Valley, Arizona
Hi tmol,

I have not worked on this model as of yet, but I've been reading some other posts on this problem, you have 2 control boards the MOTOR CONTROL BOARD(which you have already replaced) and MAIN CONTROL BOARD, other members have found one of the control boards had burnt spots on them, and another found the connector pins in them have been coming out on the control board itself.

So I'd replace the MAIN CONTROL BOARD now.:)

This is the main control board for your model:
5304511966 Control-Electrical


Let us know how it goes.

Jake
 

tmol

Premium Member
Joined
Jan 21, 2011
Messages
252
Location
florida
hey jake. thanks for the assist I will get it on order and send an update. I will pull the control apart and look for those burn spots.
thanks t mol
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
101,445
Location
McMullen Valley, Arizona
Ok @tmol sounds good.

Jake
 

tmol

Premium Member
Joined
Jan 21, 2011
Messages
252
Location
florida
hey jake, no go replaced main control board and user interface. washer goes into drain mode and no fill afterward. there is no power going to the water inlet valves. the top tub ring cover has been broken like the tub was banging back and forth at one time. I have checked the wiring connections for any disconnect.
part number motor control 808653801
user interface 5304500456
5304511955 5304511966
there is also a reset mode which I tried but nothing reset. tmol
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
101,445
Location
McMullen Valley, Arizona
I don't know what else it could be tmol, unless you have a broken wire with the banging it did.

Jake
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
101,445
Location
McMullen Valley, Arizona
Ok tmol, yes please let us know what you find, I'm very curious!

Jake
 

tmol

Premium Member
Joined
Jan 21, 2011
Messages
252
Location
florida
update--- found broken and twisted washer mode actuator 5304492254. The tub ring was broken apart at the 9 and 3 o clock position if standing in front of the tub. Looks like the tub was banging side to side. which pulled the mode actuator apart. mode actuator is part of the washer motor. t mol
her
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
101,445
Location
McMullen Valley, Arizona
Thanks tmol for the update!

Jake
 
Top