Results 1 to 6 of 6

Thread: WGD9600TW1 DRYER HUMS-WON'T START--did diagnostics

  1. #1
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    IL
    Posts
    3

    Default WGD9600TW1 DRYER HUMS-WON'T START--did diagnostics

    Model Number: WGD9600TW1
    Brand: Whirlpool
    Age: 6-10 years

    Hi. I'm very much an amateur but the dryer is all taken apart now, so there's no going back!
    When Start is pressed, you hear a hum and drum doesn't turn, and the dryer doesn't go on. So I suspected the motor. At first I swear I saw a PF code briefly. Some people online say the thermistor can cause that error code although I'm not sure why that would be.

    When I went to diagnostic mode it said F01, which means control board apparently. I did the diagnostics per the tech sheet.
    The power to the motor on the control board was ok.
    The thermal fuse was ok.
    The thermistor had a reading of 16 ohms with a room temp of about 69, which according to the chart I saw means it's bad. It should be 10. It should be 16 at 60 degrees.
    Per the tech sheet I checked the resistance on the motor and I got a reading of 0 on all three tests: main winding, start winding, and belt switch. Tech sheet says the readings should be somewhere between 3.3-3.6 (main), 2.7-3.0 (start), and from infinity to a few ohms as the pulley arm closes the switch. But I get zero on all 3. Am I doing them wrong? Some sites say the motor should be zero.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    21,368

    Default

    Hi,

    Ohming the motor would help much if it is hummmmming but not running.

    Nothing caught in the fan blower wheel, drum supports are not seized....if all are ok = new motor time.

    Click image for larger version. 

Name:	Drive-Motor-279787-00858787.jpg 
Views:	12 
Size:	10.2 KB 
ID:	31754 Dryer drive motor

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid
    Yeah I've got O.C.D.....Old, Cranky and Dangerous.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    IL
    Posts
    3

    Default

    I changed out the motor and it works but only work light loads. With medium loads the drum won't turn. Iwatch it turn with light load and there's nothing obvious to me, no noises, nothing loose. The belt seems tight but I'm guessing it could be the belt . Or maybe the rollers are rubbing somewhere?

  4. #4
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    21,368

    Default

    With medium loads the drum won't turn.
    What happens instead?....exactly?

    I changed out the motor
    With a new one, used one?

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid
    Yeah I've got O.C.D.....Old, Cranky and Dangerous.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    IL
    Posts
    3

    Default

    New motor. With medium loads it sort of hums but not like before, when the motor was bad. Low pitched. With light loads drum turns and as you add more and more eventually it stops.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    21,368

    Default

    Definetly worth making sure none of the wheels or idler pulley are stiff to turn and free wheeling.
    Make sure the washer is spinning correctly and clothes are not overly wet.
    More sounds like a possible bad motor to me

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid
    Yeah I've got O.C.D.....Old, Cranky and Dangerous.

Similar Threads

  1. Whirlpool Dryer GEW9200LW1 will not start. Have performed some diagnostics.
    By CLYNCH in forum Whirlpool/KitchenAid/Roper/Estate
    Replies: 5
    Last Post: January 16th, 2017, 12:29 PM
  2. Maytag Dryer Hums, won't start
    By DeadTechnology in forum Maytag/Magic Chef/Admiral/Jenn-Air
    Replies: 1
    Last Post: February 24th, 2015, 09:46 PM
  3. Replies: 4
    Last Post: May 21st, 2014, 09:11 PM
  4. GE dcvh680ej0ms Dryer Hums but Won't Start
    By melthemidget in forum GE/Hotpoint
    Replies: 1
    Last Post: April 2nd, 2013, 02:20 AM
  5. FIXED: Profile Prodigy dryer hums, won't start
    By bobjersey36 in forum GE/Hotpoint
    Replies: 7
    Last Post: January 6th, 2011, 01:07 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
If you feel that you have benefited from this site, and would like to show your appreciation, you can throw a buck or two in the Appliance Blog Tip Jar - Thank you!