• Please note, some of the links on our site are affiliate links (Learn More)

FIXED PB905ST1SS GE Profile electric burner not working.

TomE55

Premium Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
29
Location
MAryland
Model Number
PB905ST1SS
Brand
GE
Age
1-5 years
The front left electric burner is not working and the "Hot Cooktop" light for that burner is on.
Unplugging the stove (flipping the breaker) did not solve the problem.
May I assume I need a new element?
If so, what is the difficulty scale in getting under the glass cook-top to replace it.
Thanks!
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
105,354
Location
McMullen Valley, Arizona
Hi Tom, I'd first turn the breaker off to the range then ohm test that front left element.

Here's that front left element for your model you can order if yours tests bad:
WB30T10133 Element Radiant


I find 9 times out of 10 when that heat light indicator stays on, the problem is in the element.

Here's the video to ohm test it:


Here's the video to remove/replace it:


Jake
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
105,354
Location
McMullen Valley, Arizona
Your welcome Tom, let us know what you find.

Jake
 

TomE55

Premium Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
29
Location
MAryland
OK. Just want to make sure I am doing this right. I followed the video you showed me and got these results. If I understand this correctly, my outer coil was ok. My inner coil is not. This means a new element will fix the problem. Thanks in advance for your help!
IMG_2118.jpg
IMG_2119.jpg
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
105,354
Location
McMullen Valley, Arizona
You are correct Tom, the inner coil is bad, yes order and replace the element and you'll be back in business.:)

Jake
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
105,354
Location
McMullen Valley, Arizona
Sounds good Tom, yes keep us posted.

Jake
 

TomE55

Premium Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
29
Location
MAryland
Got the part yesterday. Took all of 10 minutes to put it in. Burner works great now.
Thanks a million Jake.
I obviously couldn't have done it without you.
Happy New Year!
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
105,354
Location
McMullen Valley, Arizona
Excellent Tom, glad to hear the new front left element burner fixed it. (y)

Thanks for the update!

Happy New Year!

Jake
 
Top