• Please note, some of the links on our site are affiliate links (Learn More)

FIXED WFC7500VW1 2.0 cubic foot Whirlpool front loader washer not going into final spin

Status
Not open for further replies.

CathyJ

Premium Member
Joined
Sep 26, 2014
Messages
2
Location
NY
Model Number
WFC7500VW1
Brand
Whirlpool
Age
1-5 years
My Whirlpool washer is shutting off with 9 minutes on the timer, not going into final high spin. I ran diagnostics and the final high spin works fine but when running an actual load of clothes, the same thing happens every time. I've checked the drain at the lower right front of the washer. It's always full of water (and I drain it) but there is nothing else in there but water, no debris, etc. All of the water drains out of the washer, the clothes are just very wet because the machine isn't going into the final high spin. Any suggestions?
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
108,046
Location
McMullen Valley, Arizona
When it drains how fast is the water going out from your drain hose? Pull your drain hose up a little from the drain pipe and watch how fast it comes out, it should be a good strong stream, not weak and slow. That may be the problem, if it takes a long time to drain it will never spin at full spin speed.

Jake
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
108,046
Location
McMullen Valley, Arizona
Then its possibly your control board that's gone bad.

Here's the (MCU)motor control board for your model:
WPW10192965 Cntrl-Elec


But I would first suggest reading the repair manual and doing the tests/checks it says to do for this issue.

The repair manual is in this thread: FIXED Whirlpool Compact Washer WFC7500VW

Jake
 

tomer

Member
Joined
Jul 9, 2015
Messages
1
Location
Toronto
I have the same problem in almost new wasther, how did you resolve it?

My Whirlpool washer is shutting off with 9 minutes on the timer, not going into final high spin. I ran diagnostics and the final high spin works fine but when running an actual load of clothes, the same thing happens every time. I've checked the drain at the lower right front of the washer. It's always full of water (and I drain it) but there is nothing else in there but water, no debris, etc. All of the water drains out of the washer, the clothes are just very wet because the machine isn't going into the final high spin. Any suggestions?
I have the same problem in almost new washer, how did you resolve it?
 

BLewis1219

Premium Member
Joined
Oct 14, 2019
Messages
4
Location
Durham, NC
Hey yall experiencing the same thing I have 3 units that I have had this issue with. this is after changing out the MCU ( which has normally fixed my problem). I am currently in the process of changing the outer drum rear to see if there is something going on with the rear bushing/ball bearings in the back of the drum. I will update as soon as part comes in and I get changed. The reason I came to this conclusion was I ran a clean washer cycle and it stopped showing a f22 error meaning there was showing a load in the unit or clothing stuck in the outer cabin (fingers crossed it is stress due to bad bearings or bushing). I would honestly just throw them away and get new ones, but the new model of this washer isn't any better. I have ordered 2 and 1 has been out of commission on warranty calls for over a month. whirlpool techs cant figure it out. Will update ASAP
 

BLewis1219

Premium Member
Joined
Oct 14, 2019
Messages
4
Location
Durham, NC
After replacing the outer rear drum the unit has worked correctly for 5 cycles.
so in final i would say if unit is not progressing change out MCU, but it unit wont run high speed spin only around the nine minute mark it is more than likely the outer rear drum replacement as it contains the bearing and bushing for the inner drum.
happy hunting gentlemen! THESE WASHERS SUCK!
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
108,046
Location
McMullen Valley, Arizona
Status
Not open for further replies.
Top