• Please note, some of the links on our site are affiliate links (Learn More)

FIXED Whirlpool Washer WTW5000DW0 Clothes Still Wet

Status
Not open for further replies.

sliverbaer

Premium Member
Joined
Jun 11, 2021
Messages
4
Location
Ohio
Model Number
WTW5000DW0
Brand
Whirlpool
Age
6-10 years
Howdy, in troubleshooting my washer's wet clothes, I came across this great forum. I narrowed down my issues using the great threads here.
(Some interesting sounds recorded:
)

I pulled the washplate out. (Was not easy to remove, I used a pair of vice grips in the center and wiggled it out.)
W10752283
E3ob3S6X0AYf04_.jpg


Then got to the hub. Pulled the hub out and found that it was indeed stripped out. These are hard to find. Everywhere has these out of stock since January. I ordered a knock-off one from Amazon.
W10528947
E3ob26RXwAUzwrB.jpg



My question is about the teeth on the Transmission Gear case. Is it still usable? I'm not sure at that point I want to put that much into the washer? (Can I just replace the post?)
W11035751
E3ob3uBWEAIB3gm.jpg
E3ob4SMXwAg31-b.jpg


Thanks
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
123,822
Location
McMullen Valley, Arizona
Yes, the transmission spline is very bad, you can try to put that hub on and see if it works, but it may continually keep wearing that hub out until you replace the transmission.

Here's the transmission(gearcase) for your model: W11454734 Gearcase

Jake
 

sliverbaer

Premium Member
Joined
Jun 11, 2021
Messages
4
Location
Ohio
Thanks, I thought it was a little chewed up but wanted to make sure. Guess I'll give it a go to replace and see how it goes.
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
123,822
Location
McMullen Valley, Arizona
Yes, sounds good.

Jake
 

sliverbaer

Premium Member
Joined
Jun 11, 2021
Messages
4
Location
Ohio
It's amazing how bad this is.

PXL_20210614_005253353.jpg


Got it swapped out and after a couple runs it seems to be working great. Thanks.
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
123,822
Location
McMullen Valley, Arizona
Yes, that is very bad per your photo of it.

Did you replace the transmission and hub? Or just the hub?

Jake
 

Jake

Appliance Tech - Admin
Staff member
Joined
Aug 24, 2004
Messages
123,822
Location
McMullen Valley, Arizona
Perfect! That looks great!

Jake
 
Status
Not open for further replies.
Top